לתרומה

פרופיל

מה אנחנו עושים > למה אנחנו קיימים > איך אנחנו פועלים

מה אנחנו עושים?

עושים צדק

המחלקה המשפטית ב”טבקה” – העוגן המרכזי של העמותה – פועלת לקדם את מעמדם של יוצאי אתיופיה בישראל בכלים משפטיים, במטרה לקדם שינוי חברתי מהותי שיסייע לקליטתם, רווחתם וקידומם.

הצוות המשפטי פועל למניעת מיגור גזענות, אפליה, דעות קדומות, החלטות מקפחות הפוגעות ביוצאי אתיופיה בישראל, בסיוע של מתנדבים מקרב הקהילה המשפטית.

העמותה מנהלת תיקים בעלי חשיבות עקרונית וציבורית לקהילה, מגישה עתירות לבג”צ בנושאים עקרוניים, מאתרת נושאים ומעלה אותם לסדר היום הציבורי.

צוות העמותה מופיע בערכאות משפטיות ומעניק ייצוג וייעוץ משפטי, הכוונה במגוון תחומים, בין היתר, בנושאים הבאים: אפליה וגזענות, אלימות שוטרים, לשון הרע, דיור ציבורי, בריאות, דיני עבודה, חינוך, הכוללים חשיפה תקשורתית.

נאבקים לשוויון

למה אנחנו קיימים?

גילויי הגזענות וחוסר הצדק בישראל הגיעו לסף הדורש מכל אזרח לגלות התערבות ומעורבות. לשמחתנו, יוצאי אתיופיה בישראל מודעים יותר ויותר לזכויותיהם וחובותיהם בחברה ופונים אל עמותת טבקה – הנוחלת הצלחה במאבק בגזענות ומעניקה הזדמנות לשינוי פני החברה הישראלית כולה.

חזון העמותה:

קהילת יוצאי אתיופיה בישראל תשתלב בכל רקמות החיים בישראל כשווה בין שווים ללא אפליה וגזענות, תוך כבוד לצביונה התרבותי, זהותה וכוחה, באמצעות שלוש סוגי פעילות:

  • null
    עשיית צדק
    ייצוג משפטי ליוצאי אתיופיה תוך גישור פערים תרבותיים, שפתיים וכלכליים.
  • null
    שינוי מדיניות
    עקירה מהשורש של תופעת הגזענות והאפליה תוך שינוי מדיניות ועתירות לבג”ץ.
  • null
    העצמה ומנהיגות
    העצמה ופיתוח מנהיגות ליוצאי אתיופיה.

מובילים שינוי

איך אנחנו פועלים?

שינוי מדיניות וחקיקה
מעת לעת מגישים חברי הצוות של המחלקה המשפטית עתירות לבג”צ בנושאים עקרוניים, מאתרים נושאים ומעלים אותם לסדר היום הציבורי.

העצמה ופיתוח מנהיגות

  • הגנה על זכויות הפרט.
  • סיוע משפטי פרטני בתחומי חינוך, תעסוקה ודיור ציבורי, המשפרים באופן ניכר את איכות ורמת חייהם של בני הקהילה.
    אנו עדים לכך כי מרבית מקרי האפליה נגד בני הקהילה הינם בתחומים אלו.
    על כן, התערבותה של טבקה להענקת הסיוע במקרים אלו הינה ראויה והכרחית.
  • איתור וטיפול בפניות עקרוניות להן השפעה במעגל הרחב על הקהילה.
  • קידום ואימוץ חקיקה ו/או שינוי מדיניות.

הבטחה לציבור

למה אנחנו קיימים?

עמותת טבקה (“סנגור של צדק” באמהרית) הוקמה בשנת 2000, במטרה להגן על זכויותיהם של יוצאי אתיופיה בישראל ותורמת לבניית חוסנה החברתי של קהילת יוצאי אתיופיה, בעזרת מתן כלים משפטיים ועל-ידי פיתוח מנהיגות מקצועית וקהילתית.

טבקה פועלת בהיקף נרחב ומשלבת פעילות מול גורמים פרטיים וציבוריים, לצד עבודה משותפת עם קובעי מדיניות ומעצבי דעת קהל, המשפיעים על מימוש ומיצוי זכויות ישראלים יוצאי- אתיופיה בכל רבדיה של החברה הישראלית.

מאז הקמתה פועלת העמותה ללא לאות על מנת לעקור מהשורש תופעות של אפליה וגזענות ובפעילותה מסייעת לבניית חברה ישראלית שוויונית, סובלנית וצודקת יותר.

לאור פעילותה המקצועית והתמדתה לאורך השנים זכתה העמותה להערכה והוקרה מגופים שונים.
• אות מופת ע”ש יגאל אלון לשנת 2017.
• אות הנשיא למתנדב בשנת 2015.
• אות מופת מלשכת עו”ד בשנת 2012.

פועלים להשתלבותה המוצלחת של קהילת יוצאי אתיופיה בחברה הישראלית,
לקידום מעמדה ולשיפור איכות החיים שלה.
מנהיגות. העצמה. דין וצדק.

סיפורי הצלחה

אפליה אסורה בקבלה למועדון

אנו שמחים לעדכן כי עמותת טבקה הגישה תביעה נגד מועדון בגין אפליה אסורה בכניסה ולאחר ניהול הליכים, ניתן פסק דין, לפיו התובעים יפוצו בסכום כספי וכן הנתבעים יתנצלו בפניהם. לינק לכתבה: https://bit.ly/3RC6Nj1  

לשון הרע בקבוצת וואטסאפ: משכיר שהכפיש שוכר בקבוצה של הבניין חויב בפיצויים

נפגעתי עמוקות מלשון הרע שהופץ עליי, לא ישנתי ימים ולילות. “לא מספיק שפגעו בך, לך תתבע, ולא רק תתבע, תהיה חשוף אפילו לתביעה שכנגד.” ועל מה? כי זעקתי אמת. כבר כ”כ הרבה זמן מאז המקרה ההוא. כמה זמן עד שמצאנו אני ואשתי דירה, מקום עם אווירה טובה ושכנים טובים. ובכלל,…

ביטול רישום משטרתי: שינוי עילת סגירת התיק מ-“חוסר ראיות” ל-“היעדר אשמה פלילית”

אנו שמחים לעדכן כי הצלחנו לשנות את עילת סגירת התיק מ-“חוסר ראיות” ל-“היעדר אשמה פלילית“.   “…השם הטוב של אדם הוא נכס יקר. חשד פלילי שהועלה נגד אדם הוא כתם שהוטל בשם הטוב…” (בג”צ 4539/92 קבלרו ואח’ נ’ היועץ המשפטי לממשלה ואח, פ”ד נ(3) 50) לרישום המשטרתי יש השפעה חמורה…

חולק בונוס שנתי לכלל העובדים, כמדי שנה בשנה, ואילו לה לא חולק.

אנו שמחים לעדכן אתכם על סיפור הצלחה, כדלהלן: העובדות בתקציר: ל’ הינה עובדת כאחות סיעודית אשר יצאה לחופשת לידה לרגל הולדת ביתה. בחלוף חודש ימים נודע לה כי חולק בונוס שנתי לכלל העובדים, כמדי שנה בשנה, ואילו לה לא חולק. ל’ פנתה אל מעסיקתה כדי לקבל את המגיע לה בהתאם…

הוצאת ילדים מהבית: הקטינים יגדלו אצל הדודה.

ט’ הינו אב למשפחה לה תינוק בן יומו וילדה בת שלוש, אשר נמסרו לחזקת הרווחה והוצאו אל מקלט חירום. ט’ ובני משפחתו פנו אל עמותת טבקה בבקשה לסייע בהשבת הילדים אל חזקת הדודה א’, ונקבעה להם ועדת תכנון, טיפול והערכה (להלן: “הוועדה”) בעניינם של הילדים. עמותת טבקה ייצגה את ט’…

עקב תקלה טכנית: עובדת כמעט פוטרה ללא הצדקה

ש׳ הינה עובדת בתחנת דור אלון אשר באחת המשמורת נקלעה לוויכוח עם מנהל המשמרת שלה וזאת בשל אי מסירת קבלה ללקוח (בשל תקלה טכנית). מנהל המשמרת הורה לה להחתים כרטיס וללכת הביתה וזאת תוך הפרה גסה של זכויותיה וכאילו לא די בכך החליט לשלחה ללא שדאג לה לתחבורה שתסיע אותה…

חברת עמיגור נדרשה לתקן ליקויים בדירה לאלתר

ג’ הינו פונה המתגורר יחד עם הוריו הקשישים בדירת דיור ציבורי בעיר נתיבות. אביו של ג’ הינו נכה המתנייד בכיסא גלגלים וכדי לאפשר לו נגישות בדירתו נדרשה חברת עמיגור לערוך מספר התאמות בהתאם לדין.   ביום 18.02.2018 נערכו שיפוצים בדירת הוריו, אולם לצערו נעשו בצורה חובבנית, רשלנית ואף מסכנת חיי…

העירייה הפסיקה לממן הסעה לילד בעל צרכים מיוחדים

ג׳ היא אם לפעוט בן שנתיים – בעל צרכים מיוחדים – המטופל במוסד לשיקום נכויות בעיר חולון, זו שנה שנייה. בראשית השנה, הפסיקה עירייית ראשל״צ את המימון להסעות ובשל כך הפעוט נותר בביתו. בצר להם, ההורים חסרי האונים פנו לעמותת טבקה אשר פעלה בדחיפות מול הרשות ולאחר לחץ משפטי, באורח…

ביטול פסק דין בהעדר הגנה בגין השלכת פסולת בניין

כנגד הפונה ניתן פס”ד בהעדר הגנה בגין השלכת פסולת בניין. השופטת נתנה את גזר הדין לפיו תשלם הנאשמת (הפונה) 950 ₪ או 9 ימי מאסר בפועל. עם קבלת פס”ד פנתה הפונה לעמותה.   מדובר בבני זוג  שכאמור הינם עולים חדשים, הם אינם דוברים את השפה העברית ואף אינם יודעים קרוא…

עקב תקלה באתר ההרשמה בנה שובץ לגן עירייה רחוק

הפונה ניסתה לרשום את שני ילדיה (בת 5 ובן 3) לגן העירייה באמצעות אתר האינטרנט העירוני, כאשר עלה בידה להשלים את פעולת הרישום רק בעבור בתה ואילו פעולת הרישום בעבור בנה לא צלחה. משהבינה הפונה כי קיימת מגבלה כלשהי באתר האינטרנט פנתה למחלקת הרישום בעיריית אשקלון ושם השלימה את הרישום…

בניגוד לרצון האב – הילדים נרשמו לאותו בית ספר

בסוף שנה שעברה מנהלת גן טרום החובה בו למד בנו העבירה המלצה לאגף החינוך, לפיה יש לערוך ועדת השמה לבנו בשל בעיות שהיו לה עמו בגן. בנו הועלה לוועדת השמה שבה הוחלט על בית ספר לחינוך מיוחד. אולם, לאחר מעורבות ההורים ופעילותם בנושא הצליחו למנוע את המעבר לחינוך מיוחד והובטח…

העירייה לא רצתה לממן הסעה לילד בעל צרכים מיוחדים

#סיפור_הצלחה ג׳ היא אם לפעוט בן שנתיים – בעל צרכים מיוחדים – המטופל במוסד לשיקום נכויות בעיר חולון, זו שנה שנייה. בראשית השנה, הפסיקה עירייית ראשל״צ את המימון להסעות ובשל כך הפעוט נותר בביתו. בצר להם, ההורים חסרי האונים פנו לעמותת טבקה אשר פעלה בדחיפות מול הרשות ולאחר לחץ משפטי,…

הצלת חיי אדם: סיפור הצלתו של נער בן 14

#סיפור הצלחה_חג החנוכה_הצלת חיי אדם אמש, נר ראשון של חנוכה, נערכה סעודת הודיה בפנימיית ״נווה גלים״ באשדוד והוענקו תעודות הוקרה לעמותת טבקה וגורמים נוספים על סיוע משפטי לנער בן 14, אשר חלה במחלה נדירה ובזכות התערבות העמותה חייו ניצלו. באחד הימים חש הנער בראשו והובהל לביה״ח איכילוב, שם גילו בראשו מפרצת…

עובדת כונתה “כהת עור” – ותפוצה

“לקוחה סמויה” מטעם חברת סקרים שהגיעה לבחון את תפקוד העובדים ברשת קמעונאית הגישה דוח ובו כתבה משוב על “עובדת מחלקה כהת עור”. העובדת, שהופתעה מהכינוי שהוצמד לה, הגישה תביעת לשון הרע נגד החברה באמצעות עמותת טבקה ולאחר מו”מ נקבע כי תפוצה בסכום של 7,000 שקלים. עובדת ותיקה ברשת קמעונאית גדולה…

שוטר לעובד מטבח: “מי אתה בכלל, חתיכת כושי”

מפסה”ד עולה כי ביום 13/01/2016, סמוך לשעה 08:15 בבוקר הגיע שוטר מג”ב לחדר האוכל בבסיסו, ומשהבחין כי דלת חדר האוכל סגורה, החל לדפוק בחוזקה על הדלת, כאשר הוא מאיץ את דפיקותיו עד לכדי שבירת הדלת. כאשר לאחר מספר דקות פתח אחד מעובדי המטבח את הדלת והשוטר ניגש היישר אל העובד…

“אין לנו כסף לשלם לך על כל התקופה הארוכה הזו לכי לביטוח הלאומי”

נ’ היא אישה צעירה, אשר מועסקת כעובדת קבלן בתחום הניקיון מזה כשנתיים. לפני מספר חודשים חלתה נ’ ויצאה לחופשת מחלה בת חודשיים וחצי. בתום חופשת המחלה שבה נ’ אל עבודתה ומשנכחה כי לא שולמו לה ימי המחלה פנתה אל מעסיקה בדרישה לתשלום בעבור ימים אלו. לתדהמתה נענתה במילים: “אין לנו…

למרות שהילד למד בכיתה רגילה הוחלט פתאום להעבירו לחינוך מיוחד

ט’ הוא תלמיד שלמד עד כיתה ד’ בכיתה רגילה, ע”פ החלטת צוות בית הספר כי את כיתה ה’ וכיתה ו’ ילמד ב”כיתה קטנה”. כיתה אשר שייכת לחינוך המיוחד, אך נמצאת בתוך בית ספר רגיל, ובכך מיישמת את עיקרון השילוב ההולך ורווח בעולם כיום – מגמה שרואה ערך חשוב בהשארת התלמיד…

לא הצליח לשנות רישום פלילי למרות שתיעד את המעצר שווא

ב’ הוא בחור צעיר ונורמטיבי, יוצא יחידה קרבית, העובד למחייתו כמאבטח. בעת ששהה עם חבריו בגן ציבורי – הגיחו שוטרים והחלו להכות ולחשמל בטייזר את אחד מחבריו. בתגובה החל ב’ לתעד את האירוע במכשיר הנייד הפרטי שלו. אחד השוטרים שהבחין ב-ב’ מתעד את האירוע, חטף את מכשיר הנייד מידיו, אזק…

נשללה הזכאות לדירה ציבורית למרות שהיא מתגוררת זה שנים רבות בדיור ציבורי.

מ’ היא אישה מבוגרת ועקרה, המתגוררת זה שנים רבות בדיור ציבורי. לאחרונה ביקשה מ’ לממש את זכאותה לרכוש את דירתה הציבורית, אולם לדאבונה, בקשתה נדחתה על-ידי ועדת חריגים של משרד הבינוי והשיכון. ובמה היה כל “חטאה”? בכך שאין לה ילדים ביולוגיים. כל הסבריה של מ’, שלפיהם אומנם אין לה ילדים…

צעיר נעצר שלא כדין – השוטר נשלח לעבודות שירות

בספטמבר 2009, התובע א’, אז חייל בשירות סדיר וחבריו בילו, בטיילת בתל אביב. בבואם לחצות את מעבר החצייה באור ירוק, התבקשו על ידי שוטר במשמר הגבול להזדהות בפניו, אחת החברות העירה לו על האופן שבו פנה אליהם, בתגובה הוא אמר לה :”תסתמי את הפה”. א’ ביקש לדעת מדוע הוא מדבר…

0
פניות למחלקה המשפטית בשנת 2024
0
%
מכלל הפניות אשר טופלו על ידי טבקה
0
פניות למחלקה המשפטית מתחילת שנת 2025

מובילים שינוי

איך אנחנו פועלים?

בכל שנה, מטפלת טבקה בכ-1000 תיקים, פניות של יוצאי אתיופיה הסובלים מתופעות אפליה וגזענות.

סיוע העמותה, הניתן ללא תשלום, מאפשר את הסרתם של המחסומים הכלכליים והלשוניים ומונע פער בצריכת שירותים.

מאז הקמתה פועלת העמותה ללא לאות על מנת לעקור מהשורש תופעות של אפליה וגזענות ובפעילותה מסייעת לבניית חברה ישראלית שוויונית, סובלנית וצודקת יותר.

המחלקה המשפטית ב”טבקה” הינה העוגן המרכזי של העמותה ומהווה את עיקר פעילותה וזאת במטרה לקדם את מעמדה של הקהילה האתיופית בישראל באמצעים משפטיים פרטניים וציבוריים, דבר שיאפשר שינוי חברתי שיסייע לקליטתם, רווחתם וקידומם של בני הקהילה.

במסגרת המחלקה המשפטית אנו פועלים למניעת החלטות מקפחות וביטולן ולמיגור אפליה ודעות קדומות הפוגעות בבני הקהילה מחד ובחברה הישראלית מאידך.
אנו מקדמים נושאים אלו באמצעות ניהול תיקים בעלי חשיבות עקרונית וציבורית לקהילה, הגשת עתירות לבג”צ בנושאים עקרוניים, איתור נושאים והעלאתם לסדר היום הציבורי, קידום וייזום חקיקה מול הכנסת והממשלה, הופעה מול מקבלי החלטות, פניות בכתב והצגת ניירות עמדה וכן מתן סיוע משפטי.

הרצאות וסדנאות:
עורכי הדין מהמחלקה המשפטית של עמותת טבקה מעבירים הרצאות וסדנאות בנושאים שונים ביניהם זכויות במשפט, זכויות עובדים ודיני משפחה.
הרצאות ניתנות בשפות אמהרית ועברית במטרה להנגיש את הידע המשפטי לאנשים שאינם בקיאים בתחום.
בתום ההרצאה הקהילה מודעת יותר וכך הופכת ליותר אקטיבית למימוש זכויותיה.
לפעילות זו יש השפעה עצומה הן לאדם הפרטי וסביבתו קרי משפחה גרעינית והן בתחום הקהילתי שבו יש קבוצה גדולה אשר מודעת לזכויותיה ופועלת למימוש אך כאשר תצטרך את הסיוע של עמותת טבקה, תעמוד זו לרשותה בכל עת.
יש לציין שישנו ביקוש רב להרצאות אלו. ההרצאות התקיימו כבר באזורים נרחבים בארץ החל מאיילת השחר בצפון ועד ערד בדרום.

לתיאום ובקשות להרצאות הללו ניתן לפנות אלינו:
בטלפון: 072-2424622
בדף צור קשר באתר
בפייסבוק של טבקה

יצירת זכותונים-דף הסבר על זכויות:
כחלק מהגברת מודעות של קהילת יוצאי אתיופיה, עמותת טבקה מפרסמת דפי זכויות בנושאים מגוונים, לדוגמה: זכויות עובדים וזכויות בחינוך.
מידע זה מפורסם באתר הפייסבוק של טבקה וכן מועבר בווטאספ לאנשים פרטיים כדי שיהיו  מודעים לזכויותיהם.

בנוסף לכך, עמותת טבקה מעבירה זאת גם באמצעי התקשורת אשר פונים לקהילת יוצאי אתיופיה כמו רדיו רק”ע והטלוויזיה באמהרית ובעקבות כך נערכים ראיונות על בסיס מאגרי מידע שטבקה הפיצה.

לאור פעילותה בתחום זה עמותת טבקה מקבלת מחמאות וציון לשבח מצד אנשי הקהילה על יוזמה זו.
יש לציין שמי שנחשף לכך ומרגיש שהוא חווה עוולה במקרה שלו ולא מצליח לפתור את בעייתו לרוב פונה לעמותת טבקה על מנת לקבל סיוע משפטי עד מציאת פתרון לבעייתו.

הפעלת מוקד טלפוני:
מטרת המוקד הטלפוני הוא מתן מענה ממוקד ומהיר בנושא שהוגדר לכך.
במהלך פעילות העמותה הופעלו מוקדים טלפוניים בנושאים מגוונים לדוגמה:

  • מוקד טלפוני לפתיחת שנת הלימודים.
  • מוקד כנגד אלימות שוטרים.
  • מוקד חירום במהלך מבצע צוק איתן.

א.  קידום ואימוץ חקיקה ו/או שינוי מדיניות – במקרים בהם המצב המשפטי הקיים אינו נותן מענה לבעיותיהם של בני הקהילה, טבקה פועלת לקידום חקיקה ו/או לשינוי או אימוץ מדיניות.
לשם כך, פועלת לצד חברי כנסת שונים ובמקרה הצורך, מסייע צוות העמותה בניסוח הצעות חוק.
כמו כן, טבקה יוזמת ומשתתפת בוועדות הכנסת השונות, בהן היא דואגת להביא לידי ביטוי את קולה של הקהילה.

ב. השתתפות בכנסים ציבוריים, ימי עיון וכנסים בעלי השפעה ציבורית.

ג. עבודה בקואליציה – קידום התייחסות שוויונית ומאבק משפטי בתופעות אפליה על רקע מוצא, צבע עור, השתייכות למעמד סוציו-אקונומי נמוך, ותק בארץ ועוד.
טבקה חברה בקואליציות שונות של ארגונים חברתיים, הפועלים להשגת חלוקה שוויונית וצודקת של משאבי המדינה ויצירת שינוי תודעתי בחברה הישראלית כלפי אוכלוסיות מוחלשות.
עמותת טבקה מנהלת מאבק עיקש על מנת לעקור מהשורש כל תופעה של אפליה וגזענות.

טבקה במרחב הציבורי

• טבקה טיפלה ומטפלת בנושאים ציבוריים (מד”א, רדיו רק”ע, דיור ליוצאי אתיופיה, ספר חרדי, התבטאות משטרה ועוד)

הפעלת מערך יחסי ציבור בתקשורת, השתתפות בשיח הציבורי בנושא מימוש זכויות אזרחיות, החדרת סיפורים אישיים לתקשורת, תגובות להתרחשויות אקטואליות, עריכת כנסים ועוד.
בהקשר זה, העמותה יוזמת הרצאות בנושאי גזענות לקהלים שונים, כולל הרצאות פתוחות לקהל הרחב בבתי קפה ביום הבינלאומי למאבק בגזענות והרצאות בנושא גזענות בפרסום לסטודנטים.