פרופיל
מה אנחנו עושים?
עושים צדק
המחלקה המשפטית ב”טבקה” – העוגן המרכזי של העמותה – פועלת לקדם את מעמדם של יוצאי אתיופיה בישראל בכלים משפטיים, במטרה לקדם שינוי חברתי מהותי שיסייע לקליטתם, רווחתם וקידומם.
הצוות המשפטי פועל למניעת מיגור גזענות, אפליה, דעות קדומות, החלטות מקפחות הפוגעות ביוצאי אתיופיה בישראל, בסיוע של מתנדבים מקרב הקהילה המשפטית.
העמותה מנהלת תיקים בעלי חשיבות עקרונית וציבורית לקהילה, מגישה עתירות לבג”צ בנושאים עקרוניים, מאתרת נושאים ומעלה אותם לסדר היום הציבורי.
צוות העמותה מופיע בערכאות משפטיות ומעניק ייצוג וייעוץ משפטי, הכוונה במגוון תחומים, בין היתר, בנושאים הבאים: אפליה וגזענות, אלימות שוטרים, לשון הרע, דיור ציבורי, בריאות, דיני עבודה, חינוך, הכוללים חשיפה תקשורתית.
נאבקים לשוויון
גילויי הגזענות וחוסר הצדק בישראל הגיעו לסף הדורש מכל אזרח לגלות התערבות ומעורבות. לשמחתנו, יוצאי אתיופיה בישראל מודעים יותר ויותר לזכויותיהם וחובותיהם בחברה ופונים אל עמותת טבקה – הנוחלת הצלחה במאבק בגזענות ומעניקה הזדמנות לשינוי פני החברה הישראלית כולה.
חזון העמותה:
קהילת יוצאי אתיופיה בישראל תשתלב בכל רקמות החיים בישראל כשווה בין שווים ללא אפליה וגזענות, תוך כבוד לצביונה התרבותי, זהותה וכוחה, באמצעות שלוש סוגי פעילות:
מובילים שינוי
שינוי מדיניות וחקיקה
מעת לעת מגישים חברי הצוות של המחלקה המשפטית עתירות לבג”צ בנושאים עקרוניים, מאתרים נושאים ומעלים אותם לסדר היום הציבורי.
העצמה ופיתוח מנהיגות
- הגנה על זכויות הפרט.
- סיוע משפטי פרטני בתחומי חינוך, תעסוקה ודיור ציבורי, המשפרים באופן ניכר את איכות ורמת חייהם של בני הקהילה.
אנו עדים לכך כי מרבית מקרי האפליה נגד בני הקהילה הינם בתחומים אלו.
על כן, התערבותה של טבקה להענקת הסיוע במקרים אלו הינה ראויה והכרחית. - איתור וטיפול בפניות עקרוניות להן השפעה במעגל הרחב על הקהילה.
- קידום ואימוץ חקיקה ו/או שינוי מדיניות.
הבטחה לציבור
עמותת טבקה (“סנגור של צדק” באמהרית) הוקמה בשנת 2000, במטרה להגן על זכויותיהם של יוצאי אתיופיה בישראל ותורמת לבניית חוסנה החברתי של קהילת יוצאי אתיופיה, בעזרת מתן כלים משפטיים ועל-ידי פיתוח מנהיגות מקצועית וקהילתית.
טבקה פועלת בהיקף נרחב ומשלבת פעילות מול גורמים פרטיים וציבוריים, לצד עבודה משותפת עם קובעי מדיניות ומעצבי דעת קהל, המשפיעים על מימוש ומיצוי זכויות ישראלים יוצאי- אתיופיה בכל רבדיה של החברה הישראלית.
מאז הקמתה פועלת העמותה ללא לאות על מנת לעקור מהשורש תופעות של אפליה וגזענות ובפעילותה מסייעת לבניית חברה ישראלית שוויונית, סובלנית וצודקת יותר.
לאור פעילותה המקצועית והתמדתה לאורך השנים זכתה העמותה להערכה והוקרה מגופים שונים.
• אות מופת ע”ש יגאל אלון לשנת 2017.
• אות הנשיא למתנדב בשנת 2015.
• אות מופת מלשכת עו”ד בשנת 2012.
פועלים להשתלבותה המוצלחת של קהילת יוצאי אתיופיה בחברה הישראלית,
לקידום מעמדה ולשיפור איכות החיים שלה.
מנהיגות. העצמה. דין וצדק.
סיפורי הצלחה
מובילים שינוי
בכל שנה, מטפלת טבקה בכ-1000 תיקים, פניות של יוצאי אתיופיה הסובלים מתופעות אפליה וגזענות.
סיוע העמותה, הניתן ללא תשלום, מאפשר את הסרתם של המחסומים הכלכליים והלשוניים ומונע פער בצריכת שירותים.
מאז הקמתה פועלת העמותה ללא לאות על מנת לעקור מהשורש תופעות של אפליה וגזענות ובפעילותה מסייעת לבניית חברה ישראלית שוויונית, סובלנית וצודקת יותר.
המחלקה המשפטית ב”טבקה” הינה העוגן המרכזי של העמותה ומהווה את עיקר פעילותה וזאת במטרה לקדם את מעמדה של הקהילה האתיופית בישראל באמצעים משפטיים פרטניים וציבוריים, דבר שיאפשר שינוי חברתי שיסייע לקליטתם, רווחתם וקידומם של בני הקהילה.
במסגרת המחלקה המשפטית אנו פועלים למניעת החלטות מקפחות וביטולן ולמיגור אפליה ודעות קדומות הפוגעות בבני הקהילה מחד ובחברה הישראלית מאידך.
אנו מקדמים נושאים אלו באמצעות ניהול תיקים בעלי חשיבות עקרונית וציבורית לקהילה, הגשת עתירות לבג”צ בנושאים עקרוניים, איתור נושאים והעלאתם לסדר היום הציבורי, קידום וייזום חקיקה מול הכנסת והממשלה, הופעה מול מקבלי החלטות, פניות בכתב והצגת ניירות עמדה וכן מתן סיוע משפטי.
הרצאות וסדנאות:
עורכי הדין מהמחלקה המשפטית של עמותת טבקה מעבירים הרצאות וסדנאות בנושאים שונים ביניהם זכויות במשפט, זכויות עובדים ודיני משפחה.
הרצאות ניתנות בשפות אמהרית ועברית במטרה להנגיש את הידע המשפטי לאנשים שאינם בקיאים בתחום.
בתום ההרצאה הקהילה מודעת יותר וכך הופכת ליותר אקטיבית למימוש זכויותיה.
לפעילות זו יש השפעה עצומה הן לאדם הפרטי וסביבתו קרי משפחה גרעינית והן בתחום הקהילתי שבו יש קבוצה גדולה אשר מודעת לזכויותיה ופועלת למימוש אך כאשר תצטרך את הסיוע של עמותת טבקה, תעמוד זו לרשותה בכל עת.
יש לציין שישנו ביקוש רב להרצאות אלו. ההרצאות התקיימו כבר באזורים נרחבים בארץ החל מאיילת השחר בצפון ועד ערד בדרום.
לתיאום ובקשות להרצאות הללו ניתן לפנות אלינו:
בטלפון: 072-2424622
בדף צור קשר באתר
בפייסבוק של טבקה
יצירת זכותונים-דף הסבר על זכויות:
כחלק מהגברת מודעות של קהילת יוצאי אתיופיה, עמותת טבקה מפרסמת דפי זכויות בנושאים מגוונים, לדוגמה: זכויות עובדים וזכויות בחינוך.
מידע זה מפורסם באתר הפייסבוק של טבקה וכן מועבר בווטאספ לאנשים פרטיים כדי שיהיו מודעים לזכויותיהם.
בנוסף לכך, עמותת טבקה מעבירה זאת גם באמצעי התקשורת אשר פונים לקהילת יוצאי אתיופיה כמו רדיו רק”ע והטלוויזיה באמהרית ובעקבות כך נערכים ראיונות על בסיס מאגרי מידע שטבקה הפיצה.
לאור פעילותה בתחום זה עמותת טבקה מקבלת מחמאות וציון לשבח מצד אנשי הקהילה על יוזמה זו.
יש לציין שמי שנחשף לכך ומרגיש שהוא חווה עוולה במקרה שלו ולא מצליח לפתור את בעייתו לרוב פונה לעמותת טבקה על מנת לקבל סיוע משפטי עד מציאת פתרון לבעייתו.
הפעלת מוקד טלפוני:
מטרת המוקד הטלפוני הוא מתן מענה ממוקד ומהיר בנושא שהוגדר לכך.
במהלך פעילות העמותה הופעלו מוקדים טלפוניים בנושאים מגוונים לדוגמה:
- מוקד טלפוני לפתיחת שנת הלימודים.
- מוקד כנגד אלימות שוטרים.
- מוקד חירום במהלך מבצע צוק איתן.
א. קידום ואימוץ חקיקה ו/או שינוי מדיניות – במקרים בהם המצב המשפטי הקיים אינו נותן מענה לבעיותיהם של בני הקהילה, טבקה פועלת לקידום חקיקה ו/או לשינוי או אימוץ מדיניות.
לשם כך, פועלת לצד חברי כנסת שונים ובמקרה הצורך, מסייע צוות העמותה בניסוח הצעות חוק.
כמו כן, טבקה יוזמת ומשתתפת בוועדות הכנסת השונות, בהן היא דואגת להביא לידי ביטוי את קולה של הקהילה.
ב. השתתפות בכנסים ציבוריים, ימי עיון וכנסים בעלי השפעה ציבורית.
ג. עבודה בקואליציה – קידום התייחסות שוויונית ומאבק משפטי בתופעות אפליה על רקע מוצא, צבע עור, השתייכות למעמד סוציו-אקונומי נמוך, ותק בארץ ועוד.
טבקה חברה בקואליציות שונות של ארגונים חברתיים, הפועלים להשגת חלוקה שוויונית וצודקת של משאבי המדינה ויצירת שינוי תודעתי בחברה הישראלית כלפי אוכלוסיות מוחלשות.
עמותת טבקה מנהלת מאבק עיקש על מנת לעקור מהשורש כל תופעה של אפליה וגזענות.
טבקה במרחב הציבורי
• טבקה טיפלה ומטפלת בנושאים ציבוריים (מד”א, רדיו רק”ע, דיור ליוצאי אתיופיה, ספר חרדי, התבטאות משטרה ועוד)
הפעלת מערך יחסי ציבור בתקשורת, השתתפות בשיח הציבורי בנושא מימוש זכויות אזרחיות, החדרת סיפורים אישיים לתקשורת, תגובות להתרחשויות אקטואליות, עריכת כנסים ועוד.
בהקשר זה, העמותה יוזמת הרצאות בנושאי גזענות לקהלים שונים, כולל הרצאות פתוחות לקהל הרחב בבתי קפה ביום הבינלאומי למאבק בגזענות והרצאות בנושא גזענות בפרסום לסטודנטים.